Dies 214 a 216: del 4 al 6 de setembre de 2016

Bali és una illa relativament petita; els trajectes entre els punts d’interès són curts i per aquest motiu creiem que la millor opció per explorar-la és en moto. D’aquesta manera tenim llibertat total de moviments i, per tant, podem fer la ruta que més ens agradi. Com a alternativa et pots apuntar als varis tours que ofereixen les múltiples agències de viatges que hi ha a Ubud i que utilitzen furgonetes privades per a fer els trajectes.

Llogar una moto és molt fàcil, te n’ofereixen per totes bandes. Optem per llogar-la al Wanderlust Hostel By Alamdini on hem estat allotjats i que ens dóna confiança. Per 60.000 IDR al dia tenim la nostra moto. Cal saber que quan la llogues, aquesta no té assegurança i per tant, tots els danys, excepte avaries mecàniques, van a càrrec teu. Deixem les motxilles grans al hostel i només ens enduem el necessari per passar dues nits en les motxilles petites. Així anirem més còmodes! Quan ja ho tenim tot a punt, carretera i manta, que comenci l’aventura!

Dia 1

Ubud – Temple Pura Batu Klotok – Temple Pura Goa Lawah (Temple dels Ratpenats) – Sidemen – Tirtangga (Palau de l’Aigua) – Amed. Recorregut de 111 km, 6 hores incloent visites

La primera parada del dia és al temple Pura Batu Klotok (entrada gratuïta), situat just al costat del mar, on hi ha una platja d’arena negra. La carretereta per arribar-hi des de Gengel és testimoni de la vida rural balinesa: camps d’arròs i de panís, pagesos treballant a força de braços la terra, cabanes de bambú, … El paisatge ens deixa meravellats i, a l’arribar al temple, trobem una gran celebració hindú. Homes, dones i nens vestits amb les vestimentes típiques balineses asseguts a terra, tots ells a l’ombra, i oferint ofrenes als déus. El temple en si no té gran cosa però l’hem gaudit molt veient la celebració i parlant amb aquells que saben quatre paraules en anglès.

temple Pura Batu Klotok
temple Pura Batu Klotok_2
temple Pura Batu Klotok_3

Després d’aquesta experiència tan balinesa tornem a la carretera per anar fins al Temple Pura Goa Lawah, també conegut com el Temple dels ratpenats. A l’entrada paguem 6000 IDR i també lloguem un sarong (pareo) per 4000 IDR, que ens el posem com una faldilla per a no ensenyar els genolls, tal i com els balinesos entren als temples. És un temple petit on el principal atractiu és una cova on hi ha l’altar cobert dels excrements que generen els milers de ratpenats que pengen del sostre.

Temple Pura Goa Lawah o el també conegut Temple dels ratpenats
Temple Pura Goa Lawah o el també conegut Temple dels ratpenats
Temple Pura Goa Lawah o el també conegut Temple dels ratpenats

Desfem una part del camí que havíem fet per agafar la carretera direcció a Sidemen, on hi ha una de les valls més boniques de Bali. Des de la carretera observem uns paisatges magnífics: terrasses d’arròs, escenes de la vida rural i vistes del gran volcà Ganung Agung. No podem evitar parar cada dos per tres per immortalitzar el que estem veient amb la nostra càmera. En aquesta zona hi ha uns quants recorreguts que et permeten endinsar-te a peu per la vall però, malauradament, no tenim temps.

Camps d'arròs que trobem camí a Sidemen
Camps d'arròs que trobem anant cap a Sidemen

L’última parada del dia és al Tirta Gangga (Palau de l’Aigua), un palau-temple sagrat, envoltat de terrasses d’arròs, on hi ha varies piscines d’aigua. En una d’elles hi ha un camí fet de pilars de pedra que pots recórrer saltant d’un a l’altre i, en una altra, ens hi trobem balinesos banyant-se per refrescar-se de la calor.

Tirta Gangga (Palau de l’Aigua)
Tirta Gangga (Palau de l’Aigua)
Tirta Gangga (Palau de l’Aigua)

Finalment, arribem a Amed on hi passarem la nit. És un poblet molt petit de platja però que no és massa bona per banyar-se. Aquí hi trobem molts centres de submarinisme ja que hi ha bons punts tan per fer submarinisme com per fer snorkel.

Dia 2

Amed – Reseva Marina de Tulamben (Tulamben Marine Reserve) – Lovina. Recorregut de 88 km, 6 hores incloent la parada d’snorkel.

La nostra idea era aixecar-nos d’hora per anar a la platja d’Amed on hi ha un bon punt per fer snorkel però se’ns enganxen els llençols… Quan acabem d’esmorzar són les 11 del matí i decidim continuar la nostra ruta. L’objectiu del dia és arribar a Lovina vorejant la costa nord de l’illa per la carretera que circula paral·lela al mar. Quan no fa ni 20 minuts que estem a la carretera trobem indicacions de la Reserva Marina de Tulamben. Encuriosits, ens desviem i trobem una platja amb gent fent snorkel i submarinisme. Ens expliquen que a menys de 50 metres de la platja hi ha un vaixell de carrega de l’exèrcit americà enfonsat, l’USAT Liberty, on es poden veure molts peixos de colors. Decidim posar-nos les ulleres i el tub d’snorkel i mirar a veure què tal. Hi trobem uns quants peixos de colors; no sabem si perquè hi són de manera natural o bé perquè els alimenten. La veritat és que aquest punt d’snorkel ens ha decebut. Creiem que no val la pena, hi ha altres llocs millors a Indonèsia.

Platja de la Reserva Marina de Tulamben
peixos de colors a la Reserva Marina de Tulamben

Tornem a la carretera i, al cap d’un parell d’hores, arribem a Lovina, una tranquil·la ciutat de platja. Descansem una estona a l’hotel i sortim a veure la posta de sol des de la platja de Lovina. Un cop post el sol, passegem pel carrer paral·lel al mar on hi ha varies botigues i restaurants. En trobem un que ens agrada i gaudim de la tranquil·litat del lloc tot sopant.

Posta de sol a Lovina
Parada tècnia a posar gasolina

Dia 3

Lovina – Aigües termals de Air Panas Banjar – Cascades de Munduk (Munduk waterfalls) – Twin Lake – Temple Pura Ulun Danu Beratan – Terrasses d’arròs de Jatiluwih (Jatiluwih Rice Terraces Trail) – Ubud. Recorregut de 119 km, 8 hores incloent les visites.

Esmorzem a l’hotel i marxem cap a les aigües termals sagrades de Air Panas Banjar (10.000 IDR entrada). Hi arribem cap a les 10 del matí, la millor hora per evitar les multituds de turistes i poder gaudir tranquil·lament d’aquest petit balneari a l’aire lliure envoltat de vegetació tropical. Està format per tres piscines on hi ha rajos d’aigua que surten de la boca d’uns dracs. Veient aquest fantàstic escenari, no ens ho pensem i després de deixar les motxilles a les guixetes (6000 IDR) ens posem en remull. Un lloc fantàstic per relaxar-se i agafar forces per continuar el nostre viatge en moto fins a Ubud.

aigües termals sagrades de Air Panas Banjar
aigües termals sagrades de Air Panas Banjar

Ben relaxats tornem a la moto i comencem a fer kilòmetres. De camí cap a Ubud, ens trobem amb la cascada de Munduk (Munduk waterfall), excusa perfecta per aixecar els nostres encartonats culs de la moto tot fent-li una visita. És un salt d’uns 30 metres on hi ha una bassa on fer una refrescant capbussada. Continuem la nostra ruta fins al mirador dels Dos Llacs Bessons (Twin Lake) des d’on es tenen vistes dels dos llacs, el Buyan i el Tamblingan, separats per un turó. Malauradament, hi trobem molta boira i, per tant, la vista que en tenim és molt dolenta com podeu veure a les fotos.

la cascada de Munduk (Munduk waterfall)
mirador dels Dos Llacs Bessons (Twin Lake)

La següent parada és al Temple Pura Ulun Danu Beratan, una icona de Bali que apareix en els bitllets de 50.000 IDR. Aquest temple, un dels més bonics de Bali, es situa a la vora del llac Beratan. Les ofrenes que es fan en aquest temple són al Déu balinès de l’aigua, llacs i rius Dewi Danu.

Temple Pura Ulun Danu Beratan
Temple Pura Ulun Danu Beratan

Per acabar la llarga jornada, anem cap a les terrasses d’arròs de Jatiluwih (Jatiluwih Rice Terraces Trail). La carretera per arribar al poble de Jatiluwih ens ofereix uns paisatges magnífics on els camps d’arròs són els protagonistes. Quan arribem al poble ens aturen per fer-nos pagar una entrada, 20.000 IDR per persona. Decidim no pagar, amb els paisatges que hem tingut venint cap aquí n’hem tingut prou. Així doncs, enfilem la carretera per tornar altre cop a la ciutat d’Ubud i poder veure l’endemà la celebració del Galungan.

terrasses d’arròs de Jatiluwih (Jatiluwih Rice Terraces Trail)
vida rural a les terrasses d’arròs de Jatiluwih (Jatiluwih Rice Terraces Trail)

Per veure totes les fotos de Bali clica aquí