Dia 165: 17 de juliol de 2016

Hiroshima sempre estarà marcada pel fet d’haver estat la ciutat on va explotar la primera bomba atòmica del món, el dia 6 d’agost del 1945. Ha passat ja molt temps d’aquest tràgic atemptat però, tot i que la ciutat ha evolucionat molt, aquesta no vol oblidar aquell moment tan horrible.

L’homenatge i el record a les víctimes de la bomba atòmica és centra al Parc en memòria a la Pau (Peace Memorial Park). Aquest es troba a uns 20 minuts caminant des de l’estació d’Hiroshima de Japan Railway o bé es pot agafar un tramvia (el 2 o el 6, 160¥) que et deixa just davant del parc.

Entrem al parc i a pocs metres ens trobem l’Atomic Bomb Dome, declarat patrimoni de la UNESCO. En queden les restes del que un dia va ser una important sala de promoció industrial. La bomba atòmica va explotar a 600m per sobre aquest edifici i aquest va ser un dels pocs que va quedar dempeus malgrat que tota la gent que hi havia a dins va morir. Calfreds i els pèls de punta són les reaccions que experimentes al ser davant d’aquesta imatge ja que et venen a la memòria la gran destrucció que va viure Hiroshima.

Peace Memorial Park
Bomb dome_2

Al parc memorial de la Pau hi ha varis elements commemoratius a les víctimes de la bomba atòmica. Destacaríem la flama de la pau emmarcada pel cenotafi amb el nom de totes les víctimes conegudes, 140.000 dels 350.000 habitants que vivien a Hiroshima. Aquesta continua encesa i no es preveu apagar-la fins que no es destrueixin totes les armes nuclears del món. També destacaríem el monument per la pau dels nens (Children’s Peace Monument) inspirat en la trista història de la Sadako Sasaki, una nena d’11 anys que va morir víctima d’una leucèmia a conseqüència de les radiacions radioactives emeses per la bomba atòmica. La Sadako va creure que, si feia 1000 cranes (ocells grua) de paper fent servir la tècnica d’origami, tradicional del Japó, es curaria. Els cranes representen el símbol de la longevitat i la felicitat al Japó. Malauradament, la Sadako es va morir abans d’aconseguir el seu objectiu i van ser els seus companys del clase els qui van acabar la resta. Des de llavors, hi ha la tradició de portar cranes de paper que s’exposen en unes vitrines.

Children’s Peace Monument
Children’s Peace Monument_2

Per acabar la visita a Hiroshima vam anar al Museu memorial de la Pau (200¥) on expliquen molt bé tota la història i on hi ha exposat varis objectes per a que entenguis com va quedar la ciutat i quines van ser les conseqüències. Un bon lloc per aprendre, però nosaltres ens vam trobar amb una riuada de gent al·lucinant i va ser difícil poder-lo aprofitar.

Museu Hiroshima
Museu Hiroshima_2

Amb el cor encongit després de veure la part més fosca on pot arribar l’home però, a la vegada, esperançats per la capacitat de reacció que ens han ensenyat els japonesos, enfilem via Shinkansen cap a un nou destí: Kyoto.

Per veure totes les fotos d’Hiroshima clica aquí