Dies 56 a 57: del 2 al 3 de març de 2016

La major part de viatgers tenim interioritzada una associació entre el Perú i els inques. La societat inca va ser molt important i va deixar una gran riquesa arquitectònica al país. L’arribada dels espanyols al Perú va fer caure aquest gran imperi i amb la victòria van saquejar tot el que van poder. Per tant, el que queda dels inques es troba en ruïnes i només queden les pedres sense cap valor, tot l’or i la resta s’ho van endur els espanyols.

Així doncs, en el nostre viatge no podia faltar explorar El Valle Sagrado, la vall del riu Vilcanota al nord-est de Cusco. La gran bellesa d’aquesta vall la van saber captar molt bé els inques i és on van edificar centres urbans, centres religiosos i també construccions dedicades a l’agricultura.

Hi ha vàries restes arquitectòniques dels inques a tota la vall. Les més importants, i també on anem tots els viatgers, són quatre: el complex arqueològic de Moray i els parcs arqueològics de Ollantaytambo, Pisaq i Chincheros. L’opció més econòmica és comprar un tiquet (boleto turístico) (70 soles) que et permet visitar-ho tot durant dos dies. Aquest es pot comprar a qualsevol de les cinc entrades. Malauradament, no hi ha opció de comprar un tiquet per una sola visita.

Vam planificar la visita en dos dies. El primer, després de donar-hi moltes voltes, vam contractar un tour de mig dia, de nou del matí a tres de la tarda, per anar a les ruïnes de Moray i aprofitar el viatge per veure també les salines de Maras. La nostra decisió va ser perquè el preu del tour (35 soles) era més barat que fer-ho per lliure i perquè el tour incloïa un guia i creiem que n’aprendríem més… Si ho fas per lliure cal anar amb transport públic fins als pobles i d’aquí agafar taxis que t’acosten a les salines i a les ruïnes.

Moray va ser construït pels inques com a centre d’experimentació agrícola. Construint les terrasses a diferents nivells d’altitud s’aconseguien diferents microclimes per testar diferents cultius. Aquí vam fer la turistada freak de demanar un desig a la Pachamama, la mare terra tan important pels inques, ja que es creu que en aquest lloc es concentra molta energia.

Moray
Moray 2

A les salines pre-inques de Maras (entrada de 10 soles) s’aprofita una corrent subterrània d’aigua salada amb la que omplen centenars de petits pous. Cada família té uns 10-12 pous d’on extreuen la famosa sal de Maras, molt apreciada per la seva gran riquesa en minerals.

salinas Maras
salinas Maras 2

El tour no ens va acabar de convèncer i vam decidir que la resta del Valle Sagrado el faríem al nostre aire. Al matí de l’endemà, vam agafar un bus fins a Pisaq (4 soles) i allí vam compartir un taxi (50 soles) fins a les ruïnes que es troben sobre una muntanya. El preu del taxi inclou 1 hora d’espera i la tornada a Pisaq.

Al parc arqueològic de Pisaq hi ha vàries construccions: magnífiques terrasses dedicades al cultiu, barris inques i un cementiri prehispànic amb tombes ubicades a la paret rocosa de la muntanya. Malauradament, no vam poder veure el centre cerimonial Inti Watana on destaca el temple dedicat al sol ja que el camí estava tallat degut a les pluges. Això va fer que no poguéssim tornar al poble caminant per un sender que hi ha tal i com ho havíem planejat.

Pisaq
Pisaq 2

A Pisaq hi ha un gran mercat d’artesanies on es pot comprar de tot. A més, s’hi pot menjar molt barat (menús a partir de 10 soles). Si teniu l’oportunitat millor anar-hi en diumenge quan es celebra la missa en quítxua i la gent de les diferents comunitats hi assisteixen amb la seva típica vestimenta corresponent. Deu ser un festival de colors!

mercat Pisaq
mercat Pisaq 2

Després de dinar marxem cap a Ollantaytambo. Per arribar-hi agafem un bus fins a Urubamba (4 soles) i d’allí una furgoneta fins a Ollantaytambo (2 soles), on els inques van construir un poblat i un centre cerimonial. Va ser aquí on l’últim rei inca, Manco Inca, es va amagar després de la caiguda de Cusco. També va ser aquí on els espanyols van perdre una gran batalla contra els inques però la victòria va molt durar poc i finalment els espanyols van conquerir aquest territori. Avui dia es troba tot en estat de ruïnes i sense l’ajuda d’un guia costa imaginar-se com va ser. L’únic que queda ben visible són les boniques terrasses.

Ollantaytambo
Ollantaytambo 2

A Ollantaytambo ens hi quedarem a dormir per poder agafar el tren i anar cap al Machu Pichu.

Per veure més fotos clicka aquí